tiistai 13. helmikuuta 2018

TSI: Unipesä vauvalle

Olen törmännyt useammassakin blogissa itsetehtyyn vauvan unipesään, ja innostuin ompelemaan meidänkin vauvalle sellaisen. Suuri Käsityö -lehden ohje vauvanpesään löytyy pdf-muodossa täältä. Tulostin ohjeen ja kaavat, leikkasin ja teippasin arkit yhteen ja aloin hommiin!


Kaapista löytyi rispaantunut lakana, joka on peräisin lapsuudenkodistani. Sehän passaa tähän tarkoitukseen hyvin. Myös vanua löytyi tilkkupeittoprojektin jäljiltä riittävä määrä. Tarvitsin siis vain 2,5 m nyöriä ja sille stopparin sekä pussillisen täytevanua.


Tein unipesän muuten ohjeen mukaan, mutta jätin pohjan pupuaplikoinnin kokonaan pois (ohjeessa kohta 1) ja hyppäsin suoraan kohtaan 2. Nauhakujaa en ommellut itse puuvillakankaasta (kohta 3) vaan tein sen vinonauhasta. 


Merkkasin täyttöaukot kankaaseen niin perusteellisesti, etten VARMASTI ompele niitä vahingossa liian aikaisin kiinni. Myös nauhakujan sekä sisäkulmien kiinniompelun aloitus- ja lopetuspaikat on merkitty.


Merkkaustussiinkin oli laitettu täsmälliset käyttöohjeet (hihi). En noudattanut.


En muista koskaan ennen käyttäneeni tällaista vinonauhaa. Opin muuten senkin, että vinonauha on tätä valmiiksi taitettua, kun taas kanttinauhassa taitoksia ei ole. Tää oli kauheen kätevä ja kiva ommella!



En ole varma kuuluisko vinonauha huolitella. Tein kompromissin ja huolittelin vaan toisesta päästä.


Ohjeessa neuvotaan seuraavaksi, eli ennen vanujen lisäämistä, ompelemaan kuvassa näkyvät alakulmat kiinni nuppineulojen väliseltä alueelta (ohjeen kohta 4). En oikein ymmärtänyt miksi. Jos joskus teen uuden pesän, aion ommella koko alaosan kiinni vasta kohdan 5 lopuksi.


Jäljensin kaava-arkin keskikohdan voipaperille ja leikkasin vanut sen avulla. Tuon keskikohdan ompeleen (nuoli) jätin tekemättä – vanu tuntui olevan riittävän hyvin kiinni jo muutenkin.


Sitten nuppineuloitus ja ompelu niiden ulkopuolella kulkevaa liituviivaa pitkin. Vanu, päälli- ja takakangas kiinnittyvät yhteen.


Levyvaunun täyttöaukko suljettu (se oli koko homman haastavin osuus). Enää puuttuu nyörin pujotus (se oli Ukkosen heiniä), laitojen täyttäminen ja täyttöaukkojen sulkeminen.


"Kelkka" valmiina! Pujotin nyörit stopperiin, tein solmut ja varalta vielä poltin nyörin päät. 


Valmis!

Koskapa mulla on usein vaikeuksia tajuta käsityöohjeita ja yritän aina oikoa mutkia ja yksinkertaistaa ohjeita, seuraan mielelläni kuvallisia ohjeita ja sovellan eri tekotapoja yhteen. Etenkin tuo vinonauhan ompelu oli vaihe, johon kaipasin virtuaalis-henkistä tukea. Hyvät kuvalliset ohjeet eri työvaiheista (ja soveltamisideoita) löysin blogeista Unelmallinen, Diary of A ja Cherrymarja – kiitos avusta teille! Viimeksi mainitussa nauhakuja on tehty vieläkin simppelimmin kuin vinonauhalla, nimittäin ompelemalla kuja suoraan unipesän kankaaseen – sisältää myös vinkkejä tarvikkeiden hankintaan edullisesti Tampereen seudulla, vink vink!

Unipesän tekeminen oli yllättävän helppoa ja nopeaa. Oli kiva saada pehmoiseksi käytetylle lakanalle uusiokäyttöä, mutta ohueksi kulunut kangas ei kyllä kestä kovin rajua käsittelyä – yhden pienen repeämän sain jo aikaiseksi kun kiristin pesän naruja. Mahdollinen seuraava versio kannattaiskin tehdä vahvemmasta kankaasta. Ajattelin tehdä pesään vielä pari irtopetaria Kesäkuu-blogin ohjeella – jos tulee sotkuja, on irtonainen pohjaosa helpompi pestä kuin koko unipesä. Loistava idea!

Kaiken kaikkiaan kiva ja yllättävän helppo ja nopea projekti.

– meiramiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti